sâmbătă, 12 martie 2011

sportul este sanatate



Ai crede daca cineva ti-ar spune ca 30 de minute de plimbare in fiecare zi iti pot prelungi viata cu cinci ani? Cercetatorii de la Colegiul American pentru Medicina si Sport au demonstrat ca sportul prelungeste viata. 
Majoritatea dintre noi isi petrece cea mai mare parte din zi la serviciu. Bineinteles, depinde si de  ce meserii practicam. Dar daca esti nevoit sa stai o zi intreaga in fata calculatorului, apoi iei masina si vii acasa, acasa mananci si te instalezi in fata televizorului ... cand mai faci miscare?
   Sunt de-ajuns doar 30 de  minute de miscare pe zi pentru a dezmorti organismul. Sportul inseamna sanatate. Solutiile stau la indemina oricui, indiferent de programul de lucru sau contul din banca, pentru ca in orice oras gasim sali de sport, cu aparate de modelat muschii, biciclete, role, gantere, bazine, iar daca buzunarul nu ne prmite - parcuri. Este de-ajuns o plimbare pe o alee in panta a unui parc, ca sa va puneti la treaba inima si sa va cresteti putin tonusul. Cine vrea mai mult, trebuie sa-si faca ceva timp, macar inainte de culcare, sa faca exercitii fizice. Si sexul este considerat un mod de a face sport, la fel masajul, pentru cei mai lenesi care prefera sa-si lase muschii „lucrati“ de altii. Preturile oscileaza intre: abonamente la sala de cateva sute de mii de lei lunar, la periferie, si abonamente de citeva milioane sau sute de euro, la salile „de fite“ din centru. Rezultatele pot fi aceleasi.
Tenisul elibereaza mintea de ganduri negative „Nu am timp“ este cea mai proasta scuza. Studiile unor specialisti intr-ale miscarii arata ca pentru mentinerea tonusului muscular si spiritual sunt suficiente chiar 10 minute de miscare pe zi, indiferent unde ar fi facute ele. Nici o cura de slabire prin infometare nu este recomandata fara completarea unor zeci de minute pe zi, de trei ori pe saptamana, de sport, sub orice forma. Miscarea nu trebuie facuta neaparat la sala, cu antrenor personal, ci si acasa. Fiecare sport are beneficiile si recomandarile lui. Inotul detensioneaza articulatiile, aerobicul creste rezistenta cardio-vasculara si slabeste, greutatile intaresc muschii si ii tonifiaza, tenisul elibereaza mintea de ginduri negative, alergatul sau saritul coarda maresc activitatea undelor aflate la nivelul creierului, ceea ce produce o stare de relaxare. Alergatul, ciclismul, patinajul, forme de exercitiu solitar ne ofera timp sa ne eliberam de resentimente si agresivitate. Sporturile de echipa au avantajul ca satisfac nevoia de companie si reduc starea de depresie indusa de izolare.  Din ce in ce mai multe femei se decid sa frecventeze o sala de sport dupa ce resimt dureri de coloana, din cauza statului la birou. Iar ca remediu pentru mentinerea greutatii, prefera infometarea si pastilele de slabit. Multi dintre noi apeleaza la tot felul de aparate, atunci cand simtim ca ceva nu este in regula. Dar este suficient sa mergem la o sala si sa facem cateva exercitii fizice pentru elastcitatea coloanei. Nici macar nu sunt dificil de executat. Ultimele exercitii la moda sunt streching-ul si tao-bo. Primul isi trage numele de la englezescul „intindere“ si cuprinde exact asta: o serie de exercitii de intindere a muschilor pe care le poate face oricine acasa sau la serviciu, odata invatate de la un specialist. Si tae-bo consta tot in exercitii de intindere, preluate din miscarile de box si full contact. Ambele cresc capacitatea cardio-vasculara a organismului.
Exercitiile fizice stimuleaza secretia de serotonina in creier, o substanta ce contribuie la inducerea unei senzatii de relaxare si satisfactie.
 Una dintre cele mai sexy artiste autohtone, Anda Adam, face eforturi considerabile pentru a se menþine suplã, fapt pentru care alocã sãlii de fitness, aproximativ o orã, zilnic. Mai mult, frumoasa brunetã nu pierde nopþile, nu consumã alcool sau cafea si nu fumeazã. "Încerc sã îmi dozez forþele pentru concerte si pentru afacerea mea, asa cã pierd nopþile foarte rar", a mãrturisit interpreta. Totusi, Anda Adam consumã energizante, în perioadele foarte solicitante, cînd are mai multe concerte de susþinut în aceeasi zi.


www.startsanatate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu